To pytanie zadajemy sobie co roku przed Wielką Sobotą. Zawartość wielkanocnego koszyczka zależy zarówno od regionu w którym mieszkamy, tradycji rodzinnych, jak i naturalnie naszych osobistych preferencji. Nie zapominając o tym, iż święconka ma charakter symboliczny, warto poza produktami zakupionymi, umieścić w niej również coś wykonanego własnoręcznie np. słodkości!
Baby, babki i babeczki
Jednym z najbardziej popularnych wielkanocnych wypieków są baby. Piaskowe czy drożdżowe – to już zdecydowanie kwestia tradycji rodzinnych. Babka w wersji mini bardzo często wypiekana jest nie tylko z myślą o najmłodszych członkach rodziny, ale właśnie do święconki. To popularne i chyba przez wszystkich lubiane ciasto, bez względu czy w odsłonie piaskowej czy drożdżowej, zdobić można na różne sposoby: pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Jeśli jesteś miłośnikiem nietuzinkowych rozwiązań, udekoruj babę polewą czekoladową, a następnie oprósz cukrem perlistym lub kryształem grubym!
Więcej świątecznych inspiracji na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie
Babeczki wielkanocne do święconki
W zależności od użytych foremek około 4 do 6 sztuk
Składniki:
125 g mąki pszennej
110 g margaryny
220 g cukru drobnego trzcinowego Cukier Królewski
170 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru pudru Cukier Królewski
3 krople aromatu pomarańczowego
Żółtko z 2 jaj
Białko z 2 jaj
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dekoracja:
Polewa czekoladowa w saszetce
Cukier perlisty Cukier Królewski
lub
Cukier biały kryształ gruby Cukier Królewski
Sposób wykonania:
Foremki smarujemy tłuszczem i oprószamy cukrem perlistym Cukier Królewski. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem Cukier Królewski i aromatem pomarańczowym. Następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Po dodaniu mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia, całość mieszamy. Na sztywną pianę ubijamy białka z cukrem drobnym trzcinowym Cukier Królewski i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Gotowe ciasto przekładamy do foremek, wypełniając je w ¾ wysokości.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy około 45 minut. Jeśli chcemy udekorować babeczki nie tylko cukrem perlistym czy kryształem grubym, ale również polewą czekoladową, to robimy to dopiero po ich ostygnięciu. Należy wówczas w pierwszej fazie przygotowania babeczek oprószyć foremki mąką pszenną, a nie cukrem perlistym.