Finał konkursu „Bitwa na smaki” już za nami! Zwyciężyła pani Katarzyna Piątek, której Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw zachwyciła szefów kuchni Knorr!
Noże rytmicznie stukały w deski. Znad garnków i patelni unosiła się para. W powietrzu mieszały się zapachy grillowanych warzyw, rumieniącego się na patelni mięsa, ziół i przypraw. Co chwilę słychać było okrzyki zachwytu i jęki zwątpienia. W takiej atmosferze finaliści „Bitwy na smaki” gotowali swoje pokazowe dania, by walczyć o nagrodę główną – kulinarną podróż do Włoch z osobą towarzyszącą i z szefem kuchni Knorr u boku oraz 15 tysięcy złotych.
W szranki stanęło 30 kucharzy-amatorów z całej Polski. Towarzyszyły im mamy i córki, ojcowie i synowie, mężowie i żony, przyjaciele i przyjaciółki, siostry i bracia – pomagali przyrządzać potrawę, podawali naczynia, liczyli czas, ocierali pot z czoła gotujących, dodawali otuchy. Także szefowie kuchni Knorr udzielali cennych rad, by nic się nie przypiekło, dania były idealnie doprawione, a na talerzu wyglądały niezwykle apetycznie.
Po godzinie, w której finaliści kroili, mieszali, miksowali, gotowali i dekorowali, nadszedł czas, by dań spróbowali jurorzy. I to oni zdecydowali – najlepsze danie przygotowała pani Katarzyna Piątek. Szefowie kuchni Knorr nagrodzili jej Wariację na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw. Jurorzy docenili niezwykle wyrafinowany smak dania, dbałość o estetykę podania – trudno było oderwać oczy od talerza! oraz innowacyjne wykorzystanie produktów Knorr. Zaskoczona zwyciężczyni tuż po ogłoszeniu wyników powiedziała: „Nie spodziewałam się wygranej, jeszcze do mnie to nie dociera. Tym bardziej, że nie byłam do końca zadowolona z przygotowanego dania”. Zapytana, czemu akurat taką potrawę ugotowała, wyjaśniła: „Chciałam pokazać, że uwielbianego przez nas-Polaków kurczaka można podać nieco inaczej, bardziej wykwintnie, i zaskoczyć daniem swoich gości”.
Bitwa na smaki to konkurs organizowany przez Knorr z okazji 175. urodzin marki. Aby wziąć w nim udział, należało przesłać zgłoszenia w postaci przepisu z użyciem bulionu lub fixu Knorr na stronie www.przepisy.pl. Jurorzy-szefowie kuchni Knorr wybrali 30 najciekawszych propozycji, a ich autorzy zostali zaproszeni w dniach 14-15 czerwca na finałowe gotowanie do Warszawy. W Centrum Techniki Kulinarnej Doram pod czujnym okiem kucharzy Knorr oraz kamer telewizyjnych powstawały wyśmienite dania, oceniane przez jurorów m.in. za smak i estetykę podania.
Lista finalistów konkursu „Bitwa na smaki” oraz przepisy na przygotowywane przez nich dania dostępne są na stronie www.przepisy.pl/175latknorr .